Activiteiten

Wat doen we iderfe jaar ?

Ieder jaar staan we garant voor de organisatie van een weekend voor alle 6- tot 12- jarigen uit basisschool De Toekomst te Avelgem. Wij zijn ook de stuwende kracht achter het Feest Vrijzinnige Jeugd waarin het kind centraal staat en dat jaarlijks op Sinksen plaats vindt in het Gemeenschapscentrum Spikkerelle te Avelgem.


Wat hadden de laatste jaren te bieden?

Natuurwandeling 


maart 2023 | trekken we er een dagje op uit naar Natuurgebied - Burreken, Horebeke


Lezing - GEANNULEERD tgv verhoogde corana besmetingen 


In het OC Outrijve organiseren we op binnenkort de voordracht "Altaarnatief"’ van het ‘Huis van de Mens’

Een geboorte of een huwelijk te vieren? Een uitvaartplechtigheid te regelen? Mieke Werbrouck komt uitleggen hoe het ‘Huis van de Mens’ jou kan begeleiden om deze overgangsmomenten
in een mensenleven op een vrijzinnig-humanistische manier te beleven. Over de hele wereld hebben mensen de gewoonte om even stil te staan bij deze ‘overgangsmomenten’ tijdens een viering of een plechtigheid.

Elke levensbeschouwing heeft daarvoor zijn eigen symbolen en rituelen. Ook vrijzinnig-humanisten kunnen de nood voelen om betekenis te geven aan droevige of mooie ervaringen.
Logisch ook, hier en nu geven we zin aan ons eigen bestaan. We geloven in de mens. Daarom ook dat de mens in een vrijzinnig-humanistische plechtigheid centraal staat.


GRATIS - ism Curieus AvelgemTeambuilding bestuur


maart 2020 | trekken we er een dagje op uit in Bergen 


Nieuwsjaars ontmoeting


januari 2020 | heften we me iedereen het glas op het nieuwe jaar in de bio boerderij "Het Ganzenhof" (Bosstraat te Avelgem).


Wat was er nog te doen?

Info avond


Ieder jaar tijdens de "open klas" momenten in september staan we nieuwe ouders te woord over onze werking; meer bepaald over het Lentefeest en het Zedenleerweekend.


Workshop


15 maart 2019 | workshop "Groeidozen"  maken in de klas zedenleer.


Nieuwsjaars ontmoeting


12 januari 2019  | een babbel en knabbel in de Bio-boerderij Ganzenhof.

27 januari 2018  | we heffen vanaf 19h00 het glas op het nieuwe jaar onder muzikale begeleiding van The Floaters. Een muziekformatie van drie energieke, dynamische muzikanten (sax- bombardon- drum) die geen enkel genre uit de weg gaan.


Daguitstap


6 oktober 2018 | we bezochten het cartoonmuseum in Kruishoutem. Na de maaltijd in een plaatselijk restaurantnamen we we een frisse neus in de Brielmeesen te Deinze.


30 september 2017 | we trekken er met het ganse gezin op  uit om een paar ongekende plekjes in en rond Diksmuide te verkennen.


8 januari 2017 | we hebben seksuologe Sybille Vanweehaeghe te gast op onze nieuwjaarsreceptie. We kennen haar als deskundige bij "Blind Getrouwd" en ze sprak over het maatschappelijk fenomeen dat momenteel 1 op de 6 Belgen "single" is. Nooit eerder waren het er zoveel en hun aantal zal de komende jaren nog stijgen. Hoe komt het dat jonge mensen geen relatie vinden of dat koppels na een tijdje de stekker uit hun huwelijk trekken?


Lezing

Op 20 september 2017 namen we in GC Spikkerelle Avelgem een kijkje achter de schermen van Facebook". Onze spreker, Reinout Van Zandycke, is gespecialiseerd in de psychologie achter sociale media en doet "Edgerank", het algoritme achter Facebook, uit de doeken.

Hoewel de meesten onder ons dit sociale medium gebruiken, begrijpen heel weinig mensen de impact van dit algoritme. Volgens de spreker polariseert Edgerank onze maatschappij en maakt het mensen extremistischer. Hij wil uitleggen hoe dit komt vanuit psychologische en wetenschappelijke inzichten. En vooral mensen tips geven om hier op een goede manier mee om te gaan. Want uiteindelijk dragen we allemaal wat verantwoordelijkheid.

Het is zijn missie om mensen wakker te schudden en zo een bijdrage te leveren om te voorkomen dat extremistische figuren aan de macht komen.

Want het algoritme werkt, volgens Van Zandyke, vooral hen in de hand.

 

Als Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV) verdedigen we het recht op vrije meningsuiting en zetten we ons in voor respect voor de wilsvrijheid van het individu. Door deze algoritmes achter allerlei sociale media te helpen blootleggen, willen we vermijden dat ons principe van "vrij denken" wordt belemmerd.
Binnenkort


Raadpleeg onze agenda voor

-

Zedenleerweekend

-

Feest Vrijzinnige Jeugd

-

Leden uitstap